Vrijeme je šparoga. Postoji li bolji trenutak da uskočite u stare tenisice i trenerku i zaputite se u branje ovih divnih proljetnih izdanaka?
Istina, treba vremena da se oko 'istrenira' da ih vidi u grmlju, a valja i stisnuti zube pa zavući ruku među trnje... Riskiramo i pokojeg krpelja, susret sa zmijom, ali što je to za ovu primorsku deliciju?
U svakom slučaju kad ste došli do svojeg stručka šparoga (ukoliko ipak ne želite u grmlje, ima ih na tržnicama), sve ostalo je lako.
Isperite ih pod mlazom vode i lomite ih dok same pucaju, onaj drvenasti dio stabljike koji se više ne da lomiti ostavite sa strane.
U tavu ulijte malo ulja, pustite da se zagrije pa dodajte šparoge i ostavite na laganoj vatri. Sada umutite jaja, ulijte malo mlijeka i posolite. Jaja izlijte na šparoge, pojačajte vatru i promiješajte da se jaja ispeku.
Uz kajganu sa šparogama odlično ide zelena salata s rotkvicama te svježi sir u koji ste umiješali mladi luk. U samo nekoliko minuta lagani, hranjivi ručak je gotov!
One tvrde ostatke šparoga nemojte bacati, nego od njih napravite temeljac ili juhu.
Pročitajte još:
- Želite li pojesti najbolje jelo na svijetu, put pod noge i u Modenu Massimu Botturu!
- Ideja za zdrav obrok na poslu: humus s povrćem u teglici
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!