Tanka, fleksibilna stabljika ukazuje na nježnu, mladu biljku. Odaberite listove špinata za salate ili recepte gdje se špinat poslužuje sirov. Debele, vlaknaste stabljike znače zrelije, čvršće biljke koje su najprikladnije za kuhanje.
Kod kupnje važno je odabrati svježe povrće, odnosno svježi špinat bez oštećenja i mrlja po listovima. Svježi špinat čuvajte u suhoj plastičnoj vrećici u hladnjaku, gdje će se čuvati dva do tri dana.
Stabljike špinata, čak i nekih mladih listova, su vlaknaste, žilave i teško ih je jesti, osobito nakon kuhanja. Uklonite stabljike prije pranja odbacite ih ili ih spremite za dodavanje u temeljac od povrća.
Kako biste očistili špinat, isperite ga u posudi s hladnom vodom, ostavite da odstoji minutu, a zatim podignite u cjedilo da se ocijedi. Ispustite vodu i ponovite. Nakon toga kušajte list špinata. Ako otkrijete i najmanji komadić pijeska, ponovno operite lišće špinata.