Play ponuda

Kulinarstvo / Kopar: Što je kopar začin i kako se koristi u kuhinji

Image

Ukoliko želite dodati dodatne začine u svoju kuhinju, započnite sa koprom. Evo što je kopar i kako koristiti kopar začin u kuhinji.

3.10.2021.
7:53
Play ponuda

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije. Listovi kopra poznati su kao trava korova kopra, dok se sjeme kopra koristi kao začin. Svježi kopar je u sezoni u proljeće i rano ljeto, ali se često uzgaja u staklenicima pa je dostupan tijekom cijele godine.

Što je zapravo kopar? Biljka kopra daje pernato zeleno lišće za biljku korova kopra, dok ravni, ovalni plodovi čine sjeme kopar začina. To je jednogodišnja biljka povezana s celerom koja se nastoji ponovno zasaditi i široko proširiti, što je dobro znati ako razmišljate o sadnji u svom vrtu. Sjemenke kopra koriste se za začin, kao što su kiseli krastavci. Korov kopra je delikatan i posebno dobro djeluje s jajima ili u salatama.

Koja je razlika svježeg i sušenog kopra? Osušenu travu kopra naći ćete u odjeljku za začine u supermarketu, ali okus je blijeda zamjena za svježu travu kopra. Ako je to sve što možete nabaviti, upotrijebite više sušene biljke da dobijete okus kopra u svom receptu. Sjeme kopra također će se prodavati u sušenom obliku i to je prihvatljivo za sve namjene sjemena.

Kopar začin ima travnati okus. Imajte na umu da kada vrijeme postane vruće, biljke kopra cvjetaju. Ovo spajanje mijenja okus listova, čineći ih manje aromatičnim i gorkim. Sjeme kopra ima okus kao blaga verzija kima.

Kako kuhati s koprom? Budući da ima tako jedinstven okus, mala količina kopra može puno pomoći, zbog čega je kopar začin tako dobar za ukras. Tekstura listova kopra izgleda lijepo, a mala grančica kopra može dodati zamjetnu aromu jelu. Kopar je također dobar u salatama i ključni je sastojak, uz mlaćenicu, u davanju jedinstvenog okusa domaćem preljevu za ranč.

Ovaj članak govori što je to kopar začin te kako se koristi u našoj kuhinji.

Play ponuda
Play ponuda