Kombucha je gljiva koja je prirodni antibiotik, suzbija rast štetnih bakterija i potiče ravnotežu crijevne flore te zadržava korisne bakterije, ujedno i jača imunitet.
Kombucha čaj - sastojci:
- gljiva kombucha
- 10 dkg šećera na litru vode
- 3 filter vrećice crnog ili zelenog čaja na litru vode
Kombucha čaj - priprema:
Skuhajte 2 litre čaja sa 3 filter vrećice čaja i neka odstoji 15-ak minuta. Izvadite filter vrećice iz čaja i dodajte 10 dkg šećera ili više prema želji, te ohladite čaj. Neka čaj bude mlak i ulijte ga u teglicu gdje se nalazi gljiva Kombucha.
Ako prvi puta pripremate čaj tada dodajte tekućinu koju ste dobili zajedno s kulturom. Svaki sljedeći put dodajte oko 10% tekućine koju ste dobili u novi pripravak.
Gljiva Kombucha se stavlja u tekućinu i prekriva s pamučnom gazom, ne smije biti u metalnoj posudi. Gazu pričvrstite gumicama, važno je da Kambucha može disati. Fermentacije traje 4 do 12 dana, a može se piti već nakon 3 dana. Što duže Kombucha stoje toje jala i kiselija.