Musaka je bogati mesni umak od rajčice s slojevima patlidžana umjesto listova tjestenine i preliven debelim slojem bešamel umaka. Međutim, veliki problem je predugo ili prekratko pečenje musake, kako se to ne bi dogodilo potrebno je znati idealno vrijeme koliko se peče musaka.
Sastojci potrebni za idealnu musaku su:
- 2 velika patlidžana
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 srednji smeđi luk
- 2 češnja češnjaka
- 800 g janjećeg mljevenog mesa
- 420 g limenka rajčice
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog pimenta
- 1/3 šalice ribanog sira za pizzu
- 75 g maslaca
- 1/3 šalice brašna
- 2 šalice mlijeka
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Pecite patlidžane dok ne porumene. Prebacite na veliki tanjur. Osim što je potrebno znati koliko se peče musaka, potrebno je znati kako ju pravilno pripremiti.
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak. Kuhajte dok luk ne omekša. Dodajte mljeveno meso. Kuhajte dok meso ne porumeni. Dodajte rajčice, cimet i piment. Zakuhajte. Smanjite vatru. Pirjajte 30 minuta.
U međuvremenu, napravite umak za musaku tako da rastopite maslac u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno. Kuhajte, miješajući, 1 minutu. Postupno umiješajte mlijeko. Smanjite vatru na srednju. Kuhajte, miješajući, 5 minuta. Maknite s vatre.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite jednu trećinu patlidžana na podlogu. Pola mesnog umaka premažite preko patlidžana. Ponovite slojeve, završavajući patlidžanom. Važno je da sastojci budu ravnomjerni kako bi vrijeme koliko se peče musaka bilo točnije. Preko patlidžana premažite bijeli umak. Vrijeme koliko se peče musaka je 45 minuta ili dok ne porumeni. Vaša musaka je gotova i spremna za posluživanje.