Prehrambene smjernice preporučuju maksimalno 455 g kuhanog što je 600–700 g sirovog nemasnog crvenog mesa tjedno, kako bi se zadovoljile preporuke za željezo i cink.
To je otprilike jedna mala porcija 65 g kuhanog/100 g sirovog ako je jedete svaku večer u tjednu ili jedna veća porcija 130 g kuhanog/200 g sirovog svaki drugi dan.
Realnost je da većina nas jede već prilično blizu ovim preporukama, jedući u prosjeku 57 g kuhanog nemasnog crvenog mesa (govedina, janjetina ili svinjetina) dnevno.
Postoji, međutim, jedna skupina koja redovito prelazi gornju granicu, posebno kada se dodaju prerađevine od mesa (slanina, šunka, salama). Da, muškarci.
Konzumacija mesa najveća je među muškarcima u dobi od 19-50 godina i svim tinejdžerima između 14-18 godina.
Možda ne čudi da su žene i djevojke već na donjem dijelu raspona preporučene konzumacije mesa - što nije idealno, s obzirom na njihove povećane potrebe za željezom.
Planiranje obroka je jednostavan način da unesete više raznovrsnosti i više nutrijenata u svoju prehranu — plus štedi vam dragocjeno vrijeme!
Pokušajte bazirati svoje obroke na različitim proteinima. Na primjer, dva do tri puta tjedno uključite nemasno crveno meso, dvaput tjedno ribu, napravite jedno ili dva jela od mahunarki, a drugim danima pravite jela od jaja ili piletine.