Šljive su u sezoni krajem ljeta, no mnogi ne stignu pojesti sve šljive dok su u sezoni. Stoga je najbolje iskoristiti šljive za pekmez koji može stajati u smoćnici cijele godine. No, koliko dugo se kuha pekmez od šljiva?
Da se pripremi pekmez od šljiva najprije je potrebno sterilizirati staklenke i svu drugu opremu. Zatim stavite par tanjurića u zamrzivač, jer će vam oni trebati da kasnije provjerite je li pekmez gotov. Nakon toga pripremajte pekmez po željenom receptu.
Odgovor na pitanje koliko dugo se kuha pekmez od šljiva dati će hladni tanjurići iz zamrzivača. Kada pekmez dovedete do punog ključanja, pustite ga da kuha oko 5 minuta. Nakon 5 minuta žlicom izlijte malo pekmeza na hladan tanjurić. Pričekajte nekoliko sekundi, a prstom dotaknite pekmez i pokušajte ga gurnuti. Ako osjetite da je pekmez i dalje tekući, pustite ga da kuha još nekoliko minuta. Međutim, ako se pekmez nabora, tada je gotov. Ovaj način provjere je li pekmez gotov odgovorit će vam na pitanje koliko dugo se kuha pekmez od šljiva.