Nekima je puretina nezamjenjiv blagdanski ukras. Bez obzira na to jeste li profesionalac u kuhinji ili kuhar početnik, potrebno je znati pravi tajming u kuhinji. Dva najvažnija čimbenika koja utječu na to koliko dugo peći pureći batak su veličina batka i temperatura pećnice.
Kada želite ispeći pureći batak u pećnici, najprije je potrebno zagrijati pećnicu. Za pripremu purećeg batka potrebno je postaviti rešetku za pećnicu na najnižu visinu i zagrijati pećnicu na 180°C. Dok se pećnica zagrijava, izmjerite težinu purećeg batka kako biste znali koliko dugo peći pureći batak.
Najjednostavniji način da izračunate koliko dugo peći pureći batak je da izračunate 10 minuta po 500 grama purećeg batka. Dakle, ako vaš pureći batak ima 3 kilograma, potrebno ga je peći 60 minuta da bi pureći batak bio ispečen do savršenstva.
Kada se pečeni pureći batak ispekao, bitno je ostaviti ga da odstoji barem 30 minuta prije rezanja jer to daje sokovima vremena da se apsorbiraju u meso. Ako pureći batak izrežete prerano to će rezultirati suhim mesom. Upravo ste saznali koliko dugo peći pureći batak.