Zobene pahuljice nutritivno su vrlo bogate te svaki njihov unos u naš organizam povećava koncentraciju vitamina i minerala te poboljšava probavu i ubrzava metabolizam. Stoga je važno konzumirati zobene pahuljice, a najbolji način su kolači od zobenih pahuljica bez pečenja. Razloga za to je mnogo, a najvažnije je da su kolači od zobenih pahuljica bez pečenja hranjivi, a opet slatki i zasitni.
Postoje različite varijante recepata, ali kolači od zobenih pahuljica bez pečenja nikoga ne mogu razočarati. Donosimo dva recepta koja se mogu pripremiti vrlo lako - zobeni kolač i kakao zobene kocke.
Zobeni kolač
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 200 grama tamne čokolade
- 800 ml mlijeka (može i biljno)
- Žličica aroma vanilije
- Žličica agavinog sirupa
Mlijeko zagrijte. Kada se zagrije, ali prije vrenja dodajte tamnu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Dodajte vaniliju i agavin sirup. Pomiješajte. Dodajte zobene pahuljice. Sve dobro pomiješajte i ostavite da zobene pahuljice upiju mlijeko i čokoladu. Prebacite u kalup za tortu, utisnite. Ostavite da se ohladi. Ako želite, dodajte gore narezane jagode ili neko drugo voće prema želji.
Kakao – zobene kocke
Priprema:
- 800 g zobenih pahuljica
- 200 g smeđeg šećera
- 70 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- 100 g kakao praha
- 1 žličica cimeta
U lonac dodajte mlijeko. Stavite kuhati te mu dodajte narezani maslac, kako prah, šećer i cimet. Sve dobro miješajte dok ne zavri da se ne bi stvorile kuglice. Uklonite s vatre. Umiješajte zobene pahuljice. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim prebacite u kalup za kolače. Poravnajte gornji sloj. Ostavite da se dobro ohladi.
Ovi kolači od zobenih pahuljica bez pečenja odlična su slatka verzija za ponijeti na posao, na putovanje ili poslužiti gostima uz kavu ili čaj.