Kolač sa jabukama i orasima za svačiji ukus
Ovaj jesenski kolač sa jabukama i orasima donijet će veselje u vaš dom. Uz pomoća našeg recepta napravite kolač s jabukama i orasima.
Sastojci za kolač s jabukama i orasima:
8 jabuka
sok od pola limuna
3 žlica šećera
Priprema biskvita:
5 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
rendana korica limuna
100 ml mlieka
100 g oštrog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Krema za kolač od jabuka i oraha:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
6 žlica šećera
150 g maslaca ili margarina
3 žlice šećera u prahu
150 g mljevenih oraha
Dodatak:
3 vrećice (120g) šlaga
250 ml mlijeka
cimet za posipanje (po želji)
Priprema: Jabuke očistite, presijecite na četvrtine i polijte ih sokom od limuna. U pleh stavite papir za pečenje pa poslažite jabuke, i pospite preko 3 žlice šećera svugdje ravnomjerno. Stavite peći jabuke u prethodno ugrijanu pećnicu na 250 stupnjeva, oko 25 minuta, a za to vrijeme pripremite biskvit.
Biskvit: Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanilin šećerom i miksajte dok se lijepo ne zapjeni smjesa, 15-20 min. Dodajte izribanu koricu limuna, zatim mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve zajedno sjedinite na najmanjoj brzini. Sada izvadite iz pećnice jabuke i prelijte ih smjesom za biskvit, smanjite pećnicu na 180 stupnjeva i stavite peći oko 25 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Kada se biskvit malo ohladio, prevrnite ga na odgovarajuću tacnu tako da jabuke dođu gore i skinite papir. Ostavite da se ohladi do kraja.
Krem: Razmutite prašak za puding u malo mlijeka od 500 ml sa šećerom, a ostatak stavite kuhati da proključa. Skuhajte puding, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Dodajte omekšali maslac ili margarin i šećer u prahu i sve dobro izmiješajte i izradite mikserom. Na kraju dodajte mljevene orahe. Ohlađeni biskvit sa jabukama premažite kremom i umućenim šlagom. Po želji pospite cimetom. Kolač dobro ohladite i uživajte u njemu.