Jednostavan kolač s cimetom i jabukama napravljen je za sve one koji su s radošću dočekali jesen i sve što jesen pruža. Ovaj mekani i nježni kolač od jabuka prepun je svježih jabuka i ima hrskavi preljev od cimeta i slatku glazuru.
Sastojci potrebni da se pripremi kolač s cimetom i jabukama su:
- 210 grama višenamjenskog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 150 grama granuliranog šećera
- 1 velika crvena jabuke, oguljena i nasjeckana
- 2 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml biljnog ulja
- 120 ml grčkog jogurta
- 50 grama šećera u prahu
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žlica maslaca
- 30 grama šećera u prahu
- 1 – 2 žlice mlijeka
Prvo što trebate učiniti kako bi napravili kolač s cimetom i jabukama je zagrijati pećnicu na 180°C. Podmažite i obolžite okrugli kalup za tortu papirom za pečenje. U veliku zdjelu za miješanje dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i šećer. Dodajte nasjeckanu jabuku i kratko pomiješajte da se sjedini. U posebnu zdjelu dodajte jaja, vaniliju, ulje i jogurt. Umutite kratko da se žumanjci razbiju. Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i lagano miješajte drvenom kuhačom dok se ne sjedine. Žlicom stavljajte tijesto u pripremljeni lim.
Za preljev od cimeta pomiješajte cimet, šećer i maslac. Miješajte dok ne postane grudasto i mokro. Pospite preko tijesta za kolače. Pecite kolač s cimetom i jabukama otprilike 30-35 minuta. Prebacite kolač na rešetku da se potpuno ohladi. Za glazuru pomiješajte šećer i 1 žlicu mlijeka. Miješajte dok ne postane glatko. Ako je glazura pregusta, dodajte dodatnu žlicu mlijeka. Prelijte cijeli kolač s cimetom i jabukama glazurom i poslužite toplo. Dobar tek!