Ništa nije tako ukusno kao savršeno zrele smokve koje su na svom vrhuncu od kasnog ljeta do rane jeseni. Pripremite kolač od smokava i uživajte u svakom zalogaju.
Sastojci za kolač od smokava:
- 10 svježih smokava
- žlica smeđeg šećera
- žlica vina ili voćnog soka
- 2,5 dcl mlijeka
- 7 dkg maslaca
- 3 jaja
- 10 dkg šećera
- 25 dkg brašna za dizana tijesta
Priprema kolača od smokava:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Pomiješajte smeđi šećer i vino i prelijte tom smjesom prerezanu stranu smokava.
U maloj tavi lagano zagrijte mlijeko i maslac dok se maslac ne otopi. U velikoj zdjeli umutite jaja, šećer i mješavinu mlijeka i maslaca.
Postupno umiješajte brašno i miješajte dok se dobro ne sjedini. Prelijte u kalup za pečenje, na smjesu složite smokve prerezane na pola i pecite oko 40 minuta ovisno o pećnici.
Kolač od smokava ohladite i poslužite.