Recept i priprema /

Kolač od maka desert koji će vas oduševiti

Image
Foto: Pixabay

Nevjerojatno lagan i nježan domaći kolač od maka, jednostavan je za napraviti i savršen za marendu ili desert.

16.7.2022.
10:08
Pixabay
VOYO logo

Poslužite kolač od maka za marendu uz dodatak voća, kave ili čaja. Može se poslužiti i kao lagani desert – bio bi božanstven uz malo zašećerenih jagoda i možda čak i žlica svježeg šlaga.

Sastojci za kolač od maka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • šalica sjemenki maka
  • šalica mlijeka
  • šalica maslaca
  • 2 šalice brašna
  • 2 šalice šećera
  • 3 velika jaja, odvojena
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ½ žličice soli
  • 2 ½ žličice praška za pecivo
  • šećer za posipanje

Za kolač od maka prvo pomiješajte mak i mlijeko. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, oko 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 350 stupnjeva i pripremite veliku tepsiju tako da je namažete margarinom i lagano pobrašnite unutrašnjost tepsije. U zdjeli umutite maslac ili margarin i šećer. Dodajte žumanjke, vaniliju i smjesu od maka i mlijeka, te miješajte dok ne postane glatka. Postupno dodajte 2 šalice brašna, sol i prašak za pecivo. Dobro promiješajte te izvadite posudu iz miksera i ostavite sa strane. Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, ali ne i suh. Nježno umiješajte u tijesto. Pecite dok nož umetnut u kolač od maka ne izađe čist, oko 1 sat.

Prebacite kolač od maka na rešetku. Odlijepite nakon 15 minuta. Kad se ohladi, pospite kolač od maka slastičarskim šećerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo