Poslužite kolač od maka za marendu uz dodatak voća, kave ili čaja. Može se poslužiti i kao lagani desert – bio bi božanstven uz malo zašećerenih jagoda i možda čak i žlica svježeg šlaga.
Sastojci za kolač od maka:
- šalica sjemenki maka
- šalica mlijeka
- šalica maslaca
- 2 šalice brašna
- 2 šalice šećera
- 3 velika jaja, odvojena
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- ½ žličice soli
- 2 ½ žličice praška za pecivo
- šećer za posipanje
Za kolač od maka prvo pomiješajte mak i mlijeko. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, oko 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 350 stupnjeva i pripremite veliku tepsiju tako da je namažete margarinom i lagano pobrašnite unutrašnjost tepsije. U zdjeli umutite maslac ili margarin i šećer. Dodajte žumanjke, vaniliju i smjesu od maka i mlijeka, te miješajte dok ne postane glatka. Postupno dodajte 2 šalice brašna, sol i prašak za pecivo. Dobro promiješajte te izvadite posudu iz miksera i ostavite sa strane. Umutite bjelanjke u čvrst snijeg, ali ne i suh. Nježno umiješajte u tijesto. Pecite dok nož umetnut u kolač od maka ne izađe čist, oko 1 sat.
Prebacite kolač od maka na rešetku. Odlijepite nakon 15 minuta. Kad se ohladi, pospite kolač od maka slastičarskim šećerom.