Kuhanje riže može biti težak zadatak, ali postoji nekoliko trikova za kuhanje riže koji vam mogu pomoći da svaki put dobijete savršenu rižu. Ključ kuhanja riže je razumjeti različite vrste riže i koristiti pravu metodu i udio vode za svaku vrstu.
Prije kuhanja riže važno ju je temeljito isprati kako biste uklonili višak škroba i nečistoće. To će spriječiti grudanje i osigurati pahuljastu teksturu.
Različite vrste riže zahtijevaju različite omjere vode. Na primjer, riža dugog zrna zahtijeva omjer 1:2 (1 šalica riže na 2 šalice vode), dok riža kratkog zrna zahtijeva omjer 1:1,5 (1 šalica riže na 1,5 šalice vode).
Dodavanje prstohvata soli i male količine ulja u vodu može poboljšati okus riže i spriječiti njeno lijepljenje.Zakuhajte vodu: Prije dodavanja riže, zakuhajte vodu. To će pomoći da se riža ravnomjerno skuha i spriječiti da postane kašasta.
Kada dodate rižu, poklopite lonac i smanjite vatru na nisku. Ostavite rižu da se kuha preporučeno vrijeme kuhanja, a zatim je maknite s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što je izbistrite vilicom.
Kuhanje riže na pari može pomoći da ostane rahla i odvojena. Nakon kuhanja, izbijte ga vilicom i ostavite u poklopljenom loncu pet minuta prije posluživanja.