Jedan od važnijih faktora koji utječu na njen rast i razvoj je pH tla za uzgoj paprike. pH (vrijednost) tla odnosi se na njegovu kiselost ili alkalnost, a mjeri se na skali od 1 do 14, pri čemu pH 7 označava neutralno tlo. Što se tiče optimalne vrijednosti pH tla za papriku, ona bi trebala biti blago kisela do neutralna, otprilike između 6.0 i 7.0.
pH tla utječe na dostupnost hranjivih tvari biljkama. Na kiselijem tlu (niži pH) neki nutrijenti poput željeza, mangana, cinka i bakra postaju teže dostupni biljkama. S druge strane, na alkalnijem tlu (viši pH) biljke mogu imati poteškoća s apsorpcijom fosfora, dušika i kalija. pH tla također ima ulogu u zaštiti biljaka od raznih bolesti i štetnika. Na primjer, neka gljivična oboljenja preferiraju kiselo tlo, dok drugi patogeni mogu uspijevati u alkalnom okolišu. Održavanjem odgovarajućeg pH-a, možete pomoći u smanjenju rizika od takvih problema.
Ukoliko je pH tla previsok (alkalan) ili prenizak (kiseo), možete ga prilagoditi dodavanjem odgovarajućih suplemenata. Npr., za smanjenje pH-a možete dodati sumpor, a za povećanje pH-a možete koristiti vapno ili druge alkalne tvari. Što se tiče pH tla za papriku, redovito testiranje pH-a tla je ključno za uspješan uzgoj te vrste povrća. Postoje pH testeri dostupni u vrtnim centrima ili možete koristiti usluge poljoprivrednih laboratorija za detaljnije analize tla.