Zimnica /

Koji je najbolji omjer octa i vode za kiseljenje?

Image
Foto: Pixabay

Pravilan omjer octa i vode važan je za kiseljene zimnice. Koji je najbolji omjer octa i vode za kiseljenje?

1.5.2023.
11:33
Pixabay
VOYO logo

Kako biste napravili dobru zimnicu koja se neće pokvariti važan je pravilan omjer octa i vode. Kako biste bili sigurni da imate dovoljno kiseline u smjesi za kiseljenje, poznatoj kao salamura, morate se pobrinuti da poštujete pravilo 50:50.

To je održavanje omjera octa i vode u omjeru 50:50. Korišteni ocat mora biti najmanje 5% da bi taj omjer djelovao. Upamtite, ocat je tu da snizi pH soka za kiseljenje ispod 4,6. Pri tako niskom pH, bakterije neće moći klijati i rasti. Iako je standardno pravilo 50:50 dobra osnova, mogu postojati neke iznimke. Ako će vaši ukiseljeni proizvodi ostati u hladnjaku, točan omjer nije bitan jer će niža temperatura očuvati hranu ograničavajući rast bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, oslanjajući se na konzerviranje u hladnjaku, a ocat koristite samo za promjenu okusa i teksture, smanjujete mogući rok trajanja hrane. Ako recept zahtijeva druge kisele sastojke, tada možete dodati manje octa u salamuru. Često se, radi okusa, limunska kiselina dodaje u neke mješavine za kiseljenje. Možda počinjete i s većom koncentracijom octa, a potrebna je dodatna voda da biste je malo razrijedili. Nasuprot tome, ako kiselite hranu s visokim udjelom vode, poput krastavaca, morat ćete povećati početni omjer octa kako biste uzeli u obzir razrjeđivanje vode u hrani. Što više octa dodate, jači će biti kiselkast okus. Ne možete koristiti "previše" octa u smislu očuvanja, samo premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo