Kuharica /

Koji je najbolji omjer graha i vode?

Image
Foto: Pixabay

Grah je namirnica puna hranjivih tvari koja je još bolja kad je pripremljena na ispravan način. Kod pripreme graha bitno je da znate pravilan omjer graha i vode.

9.3.2023.
11:52
Pixabay
VOYO logo

Većinu suhog graha prije kuhanja potrebno je namakati u vodi preko noći. Omjer graha i vode je otprilike 1 šalica suhog graha na 3 do 5 šalica vode. 1 šalica kuhanog graha dat će otprilike 2 i pol šalice graha.

Prije namakanja graha u vodi dobro ga isperite. Grah u vodi možete namakati kraće ili duže. Za kraće namakanje trebat će vam otprilike sat vremena i omjer graha prema vodi 1:3. Zakuhajte grah i kuhajte ga 2 minute. Ugasite vatru, poklopite i ostavite grah da se namače u vodi oko sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grah je sada spreman za upotrebu u receptima koji zahtijevaju kuhani ili konzervirani grah. Za duže namakanje prekrijte grah vodom najmanje 8cm iznad graha. Namočite grah preko noći. Namočeni grah ocijedite: isperite čistom vodom i ponovno ocijedite. Dodajte 3 šalice čiste vode na svaku 1 šalicu suhog graha. Zakuhajte; smanjite vatru i lagano kuhajte dok ne prođu otprilike 2 sata.

Često provjeravajte ima li dovoljno vode u loncu, ako nema dodajte još vode i nastavite kuhati. Grah je sada spreman za upotrebu u receptima koji zahtijevaju kuhani ili konzervirani grah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo