Prhko tijesto je izvrsno tijesto za pite zbog svoje teksture i jednostavnosti pripreme. Za pripremiti prhko tijesto su potrebna samo četiri sastojka, a to su brašno, maslac, sol i voda. No, koje brašno ide u prhko tijesto? Najbolje brašno za prhko tijesto je glatko brašno. Glatko pšenično brašno daje prhkom tijestu teksturu, okus i konzistenciju koje oštro brašno ne može priuštiti.
No, kada znate koje brašno ide u prhko tijesto, potrebno je poznavati omjer brašna i masti potreban za pripremiti izvanredno prhko tijesto. Savršen omjer brašna i maslaca obično je 4 naprema 1. Ovakav omjer brašna i maslaca za prhko tijesto pružiti će tijestu upravo onakvu teksturu kakvu svi obožavaju u pitama. Prhko tijesto je jednostavno za napraviti i može se pripremiti i razvaljati ručno u svega nekoliko minuta.
Osim toga, prhko tijesto jedno je od najsvestranijih tijesta jer se može koristiti i za slana i za slatka jela.