Rakija sadrži jačinu alkohola od 36 do 45 posto te se dobiva destilacijom vina koje je odležalo u hrastovim bačvama. Ona je jedna od najplemenitijih vrsta od svih destiliranih vina i odličan je dodatak likeru.
Za liker uistinu nije veoma bitna prevelika jačina rakije, više se daje prednosti samoj kvaliteti i spoju okusa. Preporučuje se da rakija sadrži do 40% alkohola za liker što će omogućiti da vaš liker dugo traje.
No domaća rakija može doseći i do 65% alkohola. Ona je s godinama sve bolja. U današnje vrijeme likeri se najčešće piju u koktelima kako bi pojačali okus.
Ukoliko ste se odlučili na izradu voćnog likera, tada staklenu bocu napunite cijelim voćem. Zatim dodajte kristalni šećer, a na kraju do vrha napunite rakijom.
Bocu je potrebno dobro zatvoriti i odložiti na sunčano mjesto, a tijekom stajanja nekoliko puta mjesečno promučkati.