Rakija je napravljena od fermentiranog voća i koristi se kao baza za likere, stoga je odabir rakije vrlo važan kako bi i liker ispao dobar. Najbolja rakija za liker je zasigurno šljivovica. Kako napraviti liker od šljivovice kao baze?
Potrebni sastojci kako bi napravili vrhunski liker od najbolje rakije:
- 2 šake sjeckanih lješnjaka
- 2 šake cijelih lješnjaka
- litra vode
- litra rakije šljivovice
- 1 kg šećera
Za početak lješnjake stavite u staklenku, a zatim 7 dcl vode stavite da zavrije. Nakon toga prelijte vodu preko lješnjaka, a nakon što se ohladi, dodajte najbolju šljivovicu i promiješajte. Dobro zatvorite staklenku i premjestite je na tamno i hladno mjesto. Neka odmori barem 3 tjedna, a nakon toga procijedite lješnjake. Šećer prokuhajte sa 3 dcl vode pustite da se ohladi i ulijte sve u liker, pa promiješajte.
Staklenke napunite dobivenim likerom od najbolje rakije, te ga čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.