Ukiseljeni šampinjoni su samo jedno od mnogih ukiseljenih povrća kojih se nećete moći zasititi. Uvijek držite zalihe ukiseljenih šampinjona u hladnjaku za slučajeve kad ste u škripcu. Ako ste ljubitelj šampinjona, na pravome ste mjestu.
Za kiseljenje šampinjona potrebni su sljedeći sastojci:
- 1kg šampinjona
- 6 režnjeva češnjaka
- 1/2 šalice bijelog octa
- 2 šalice vode
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 6 listova lovora
- 8 cijelih zrna papra
- 6 žlica octa
Kiseljenje šampinjona priprema:
Očistite i operite šampinjone, stavite ih u lonac. Nalijte toliko vode da pokrije šampinjone. Dodajte 1/2 šalice octa u vodu, zakuhajte i kuhajte 15 minuta. Kad su šampinjoni kuhani, ocijedite tekućinu i ostavite sa strane.
U poseban lonac stavite vodu, sol, šećer, lovorov list i papar u zrnu i zakuhajte. Nakon što se šećer i sol otope, dodajte 6 žlica octa, zatim maknite s vatre i ostavite sa strane. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte te na dno staklenki poslažite nasjeckan češnjak. Kuhanim šampinjonima napunite staklenke. Šampinjone prelijte marinadom.
Pokrijte ukiseljene šampinjone poklopcima i čuvajte u hladnjaku. U hladnjaku se mogu čuvati do nekoliko tjedana.