Kesteni su ukusni plodovi jeseni koji se mogu jesti sirovi, kuhani ili pečeni. Najjednostavniji način pripreme kestena je pečenje na tavi. Polagano pečen kesten na tavi vrlo su ukusni i zasitni. Kako se pravilno peku kesteni na tavi?
Oštrim nožem zarežite "X" u ljusci svakog kestena. Stavite kestene u veliku tavu s ravnim stranama s poklopcem koji čvrsto prianja tako da kesteni stoje u ravnomjernom sloju s prostorom za pomicanje.
Dodajte vodu, stavite posudu na jaku vatru. Pecite kestene na tavi, često tresući posudu, dok voda ne ispari, oko 5 minuta. (Ako se kesteni ne otvore, dodajte još malo vode i nastavite kuhati na pari dok se ne otvore.)
Kad se ljuske kestena otvore, smanjite vatru i pecite kestene poklopljene u suhoj tavi uz povremeno protresanje da ne zagore, dok se ljuske ne ispeku i meso ne omekša, još oko 20 minuta.
Ogulite vaše pečene kestene na tavi kad se dovoljno ohlade da možete rukovati njima i uživajte u besprijekornom okusu.