Kelj se može pripremiti kao prilog, ali i skuhati na varivo. Donosimo recept kako se kuha varivo od kelj pupčara koje je gotovo za samo pola sata.
Kelj pupčar varivo sastojci:
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 3 mrkve
- 400 g rajčice
- 300 g kelja
- žlica maslinovog ulja
- štapić cimeta
- kumin
- sol
- papar
- 800 ml kipuće vode
Kelj pupčar varivo priprema:
Prvo ogulite i nasjeckajte luk. Ogulite i zgnječite ili naribajte češnjak. Mrkvu ostružite i oribajte te je grubo nasjeckajte. Ulijte žlicu ulja u veliku tavu i zagrijte na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, ubacite luk, češnjak i mrkvu. Umiješajte žlicu paprike, kumina i štapić cimeta. Začinite sa soli i paprom te dinstajte još 5 minuta.
Dok se luk kuha, nasjeckajte rajčice.Kad povrće omekša, dodajte rajčice i vodu. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje. Listove kelja odrežite sa stabljika i grubo nasjeckajte. Listove umiješajte u gulaš i kuhajte 5 minuta da povenu. Probajte i po potrebi dodajte još malo soli ili papra.
Žlicom stavite varivo kelj pupčara u duboke zdjelice i poslužite s kriškama limuna za cijeđenje.