Zobene pahuljice su vrlo hranjive i mogu se iskoristiti na mnogo načina, a najčešće ih nalazimo kao osnovni sastojak keksa. Napravite sami kekse sa zobenim pahuljicama i kombirajte s omiljenim sušenim voćem, primjerice, grožđicama. Kombinacija grožđica i zobenih pahuljica savršena je kombinacija u keksima. Ovi keksi neka vam se uvijek nađu pri ruci, a osobito se dobro pašu uz šalicu toplog čaja ili mlijeka.
Keksi sa zobenim pahuljicama i grožđicama sastojci:
- 1 1/2 šalica zobenih pahuljica
- 3/4 šalice brašna
- žličica mljevenog cimeta
- prstohvat soli
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 šalice maslaca
- 2 žlice smeđeg šećera
- jaje
- žličica ekstrakta vanilije
- šalica grožđica
Keksi sa zobenim pahuljicama i grožđicama priprema:
Pomiješajte zobene pahuljice, brašno, cimet, sol i sodu bikarbonu. Zasebno pomiješajte maslac i smeđi šećer. Dodajte jaje i vaniliju. Miksajte oko pola minute i dodajte suhe sastojke zajedno s grožđicama. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na 2 sata prije pečenja. Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa i pripremite lim za pečenje. Napravite male kuglice od tijesta i pecite oko 10 minuta u pećnici.
Keksi sa zobenim pahuljicama i grožđicama su gotovi, neka se dobro ohlade prije posluživanja.