Karameliziranje luka, polaganim kuhanjem na malo maslinovog ulja dok ne porumeni, odličan je način da izvučete okus iz najjednostavnijih sastojaka.
Luk je prirodno sladak; a kako karamela nastaje jednostavnim kuhanjem šećera kada polako kuhate luk tijekom duljeg vremenskog razdoblja, prirodni šećeri u luku karameliziraju se. Karamelizirani luk možete koristiti za pripremu odrezaka, pizza, tjestenina, juha.
Za karameliziranje luka potrebno je:
- luk
- ekstra djevičansko maslinovo ulje i balzamični ocat
- maslac
- sol, šećer
Postupak karameliziranja luka:
Očistite i narežite luk na željenu veličinu.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri, dodajte luk i miješajte.
Nakon 10 minuta malo posolite luk, a možete dodati i malo šećera koji će pomoći u procesu karamelizacije.
Pustite da se luk kuha još kojih pola sata uz često miješanje i pazeći da vam ne zagori. Smanjite temperaturu.