Mljeveno meso je gotovo kada temperatura dosegne 75°C. Ako nemate termometar, provjerite da se kuha na vatri (trebaju lagano ići mjehurići) najmanje 15 minuta. Ako kuhate mesne okruglice ili mesnu štrucu, upotrijebite termometar da provjerite temperaturu ili otvorite da provjerite je li kuhano.
Za osnovno mljeveno meso potrebno je oko 15 minuta za pripremu sastojaka, a za kuhanje oko 30 minuta. Znak da je mljeveno meso gotovo je da mijenja boju iz crvene u smeđu. Ako je mljeveno meso već smeđe prije kuhanja, možda će biti teško odrediti kada je kuhano jer neće promijeniti boju tijekom kuhanja. Ako spremate neko jako veliko jelo poput lazanji, prvo provjerite temperaturu na nekoliko mjesta jer neki dijelovi možda neće biti istovremeno gotovi.
Dodavanje previše mljevenog mesa smanjit će temperaturu tave i meso neće porumeniti. Otpustit će svu svoju tekućinu i postati žilavo i sivo. Izbjegavajte pretjerano miješanje mljevenog mesa dok se prži. Pustite da mljeveno meso razvije dobru smeđu boju prije nego što ga razbijete i miješate.