Odlučili ste peći kruh, ali ne znate koliko se kruh peče? Kako znati da je kruh pečen?
Što više kruha ispečete, lakše ćete moći procijeniti kako bi kruh trebao izgledati kada se približi gotovo. Uglavnom, kora bi trebala biti suha, jako čvrsta, duboke zlatno smeđe boje s tamnijim mrljama tu i tamo. Ako je kora jako blijeda, ostavite ga još par minuta u pećnici.
Recepti obično opisuju kako bi kruh trebao izgledati na kraju kuhanja, tako da to možete koristiti kao vodič dok ne budete bolje upoznati s pravilnim pečenjem kruha.
Jedan od načina za prepoznavanje pečenog kruha je da izvadite štrucu iz pećnice i okrenete je naopako. Čvrsto udarite po dnu kruha palcem, kao da udarate u bubanj. Kruh će zvučati šuplje kada je gotov. Ako ste novi u ovoj tehnici, pokušajte to raditi svakih pet minuta pred kraj pečenja i čut ćete kako se zvuk s vremenom mijenja.
Također možete i umetnuti termometar za instant očitavanje u središte kruha. Većina kruhova se peče na oko 190 stupnjeva Celzijevih. Kruhovi obogaćeni maslacem, jajima ili mlijekom su gotovi kada je unutarnja temperatura bliža 200 Celzijusa.