Zgusnuto vrhnje za kuhanje može biti korisna i ukusna baza za različita jela, ali ponekad se dogodi da nam treba gušća tekstura kako bismo postigli željeni okus i konzistenciju.
Srećom, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje će vam pomoći da zgusnete vrhnje i dodate bogatstvo okusa vašim jelima.
Prva metoda je redukcija. Stavite vrhnje u posudu i kuhajte ga na laganoj vatri, stalno miješajući dok se količina ne smanji. Time ćete koncentrirati okus i zgusnuti teksturu. Pazite da ne prekuhate vrhnje jer bi moglo izgubiti svoju kvalitetu.
Druga metoda zgušnjavanja vrhnja za kuhanje je dodavanjem gustina. Pomiješajte žlicu kukuruznog škroba ili brašna s malo hladne vode dok ne dobijete glatku pastu. Zatim umiješajte tu pastu u vrhnje dok se ne zgusne prema vašoj želji. Vodite računa da dobro promiješate kako biste izbjegli grudice.
Treća metoda uključuje dodavanje sira. Umočite komadić sira, poput kriške cheddara, u vrhnje dok se ne otopi. Sir će zgusnuti vrhnje i donijeti mu dodatnu aromu.