Priprema variva /

Kako zgusnuti varivo?

Image
Foto: pixabay

Variva su iznimno zdrava, a pritom i ukusna jela ako ih kvalitetno pripremite. Kako zgusnuti varivo?

14.1.2022.
14:30
pixabay
VOYO logo

Ponekad završite s kuhanjem gulaša ili drugog jela na bazi umaka, a iako ste zadovoljni okusom, još uvijek je sadržaj variva previše tekuće. To se češće događa s jelima koja se pripremaju sporijim kuhanjem jer ne dopuštaju da voda ispari.

U ovom trenutku imate izbor:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • iskuhati dio tekućine
  • dodati brašno, odnosno napraviti zapršku

Najpoznatiji način zgušnjavanja variva je korištenjem brašna. Brašno sadrži škrob koji bubri kada se pomiješa s tekućinom i zagrije. Može se dodavati mesu dok se prži, prije dodavanja tekućine, pa će tako zgusnuti i varivo dok se kuha.

Brašno se može pomiješati s malo hladne vode, ali potrebno je dobro promiješati kako ne bi nastale grudice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi način kako zgusnuti varivo s brašn je da napravite zapršku od brašna i maslaca ili ulja. Ako želite gušću zapršku tada dodajte više brašna, a za rjeđu manje brašna.

U vrući gulaš dodajte zapršku, kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo