Ponekad završite s kuhanjem gulaša ili drugog jela na bazi umaka, a iako ste zadovoljni okusom, još uvijek je sadržaj variva previše tekuće. To se češće događa s jelima koja se pripremaju sporijim kuhanjem jer ne dopuštaju da voda ispari.
U ovom trenutku imate izbor:
- iskuhati dio tekućine
- dodati brašno, odnosno napraviti zapršku
Najpoznatiji način zgušnjavanja variva je korištenjem brašna. Brašno sadrži škrob koji bubri kada se pomiješa s tekućinom i zagrije. Može se dodavati mesu dok se prži, prije dodavanja tekućine, pa će tako zgusnuti i varivo dok se kuha.
Brašno se može pomiješati s malo hladne vode, ali potrebno je dobro promiješati kako ne bi nastale grudice.
Drugi način kako zgusnuti varivo s brašn je da napravite zapršku od brašna i maslaca ili ulja. Ako želite gušću zapršku tada dodajte više brašna, a za rjeđu manje brašna.
U vrući gulaš dodajte zapršku, kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.