Za sve ljubitelje lješnjaka! Pokazat ćemo vam kako tostirati lješnjake. Lakše je nego što ste mogli zamisliti! Pečeni lješnjaci izvrstan su dodatak salatama, pečenom povrću i desertima, a čine i odličan zdrav međuobrok!
Lješnjaci (poznati i kao fileti) popularni su u slastičarnicama diljem svijeta zbog svog slasno slatkog okusa. Volimo ih koristiti i u slanim jelima; i pronaći njihov gladak okus podložan je mnogim jelima kojima je potrebna dodatna doza hrskavosti i oraha.
Obožavamo tostirati lješnjake radi dodatne hrskavosti, oraha i blagog okusa koje pruža pečenje, a često na obiteljskoj filmskoj večeri grickamo pečene orahe umjesto kokica ili čipsa. Također ih volimo uvrstiti kao preljev za jogurt, palačinke, sladoled, pa čak i kolače od čokolade i vanilije!
Evo nekoliko savjeta kako istostirati lješnjake i učiniti ih neodoljivima:
Sirove lješnjake položite na lim za kolače i pecite na 350 stupnjeva 15 minuta.
Pustite da se potpuno ohladi na plehu (kuhat će se sve dok se ne ohladi)
Da biste uklonili vanjsku kožu, trljajte je čistom kuhinjskom krpom nakon što se ohladi (ipak, koža nam ne smeta!
Odolite iskušenju da lješnjake pojedete prije nego se potpuno ohlade.
Orahe čuvajte u staklenci srednje veličine s dobro zatvorenim poklopcem u zamrzivaču. Odličnog su okusa, čak i smrznuti!
Otprilike dobijete 28 lješnjaka
Kako čuvati tostirane lješnjake:
Lješnjaci sadrže puno ulja i mogu postati užegli ako se ne skladište pravilno. Za najbolje rezultate, stavite ih u zasebne hermetički zatvorene posude ili plastične vrećice koje se mogu zatvoriti i spremite u ostavu. Alternativno, lješnjaci se mogu zamrznuti do šest mjeseci. Nema potrebe za odmrzavanjem prije kuhanja - samo ih koristite izravno iz zamrzivača.