Svježa mozzarella je sir od punomasnog mlijeka koji se proizvodi jednostavnim postupkom i prodaje svjež. Zbog toga će svježa mozzarella izdržati samo oko tjedan dana u hladnjaku. Mekana je i kremasta mliječnog okusa. Oblikuje se u obliku kugle i često se pakira zajedno s malo tekućine.
Kada pravite domaću pizzu, imate slobodu odabrati bilo koje dodatke koje želite, od vrste umaka, preko povrća i mesa, do sira ne važno koristite li naribani sir ili svježu mozzarellu. Svježi sir učinit će pizzu ukusnijom.
Budući da svježa mozzarella zadržava toliko vlage, pizzu može učiniti vodenastom i tako pokvariti ukusan obrok. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste izbjegli mokru, vodenastu pizzu kada topite svježu mozzarellu.
Kako staviti mozzarellu na pizzu? Svježoj mozzarelli treba samo nekoliko minuta da se otopi. Nakon što se mozzarella otopi, ako ostane stajati na pizzi dok se peče, sir će početi otpuštati vlagu. Rješenje za ovaj problem je da prvo ispečete tijesto, umak i preljeve i stavite svježu mozzarellu na pizzu samo posljednjih nekoliko minuta pečenja.