Domaći šipak je najbolji za pripremu čaja. Kako spremiti šipak za čaj? Postupak je jednostavan, a rezultat je odličan čaj od domaćeg šipka.
- Nožem skinite krunu šipka
Postavite šipak uspravno tako da udubljeni vrh bude usmjeren prema gore. Oštrim nožem pažljivo zarežite krug oko vrha voća, nastojeći izrezati samo koru, a ne sjemenke. Skinite vrh kore kako biste otkrili sjemenke s unutarnje strane nara.
2. Narežite šipak na 4 jednaka dijela
Počnite tako što ćete šipak prepoloviti od uvučenog vrha do samog dna. Zatim prepolovite te polovice kako biste dobili 4 jednaka komada nara.
3. Potopite kriške u posudu s hladnom vodom
Napunite veliku zdjelu hladnom vodom iz sudopera, a zatim stavite komadiće nara u zdjelu. Provjerite jesu li potpuno potopljene kako bi se sjemenke lakše izvadile.
4. Prstima razdvojite dijelove i uklonite sjemenke
Prstima nježno pritisnite komadiće sa strane kako biste gurnuli sjemenke s kore. Pokušajte ne zgnječiti sjemenke i ne popucati ih, inače će pustiti svoj sok u vodu. Pažljivo otkinite sve sjemenke sa svakog komada dok kore ne budu gole.
5. Uklonite membranu i ogulite šupljikavom žlicom
Rukama izvadite sve veće komade kore, a zatim upotrijebite cjedilo ili šupljikavu žlicu kako biste se riješili ostatka. Sjemenke će potonuti na dno posude, tako da se ne morate brinuti da ćete ih slučajno uhvatiti žlicom.
6. Sjemenke ocijedite u cjedilu
Ulijte posudu sa sjemenkama u cjedilo i pustite da voda iscuri. Protresite sjemenke nekoliko puta kako biste se riješili većine vode i odaberite sve velike komade kore ili membrane koje vidite.
Ako pažljivo pratite upute, uspješno ćete spremiti šipak za čaj.