Play ponuda

Svijet biljaka / Pravilno čuvanje i spremanje lavande

Image
Foto: Pixabay

Iako je mirisna lavanda nekad bila prisutna samo u mediteranskim krajevima, danas je mnogo raširenija. Kako spremiti lavandu?

20.2.2022.
14:23
Pixabay
Play ponuda

Nakon što lavandu obrežete, uberete i osušite, sljedeća stvar koju trebate učiniti je pravilno je spremiti dok je ne budete spremni koristiti. Ovisno o tome koliko lavande imate, možete odabrati nekoliko opcija za pohranu. Najbolja opcija je odabrati nepropusni spremnik koji će osigurati da vaša lavanda traje dugi niz godina.

Najvažnije o čemu treba voditi računa kod spremanja je da je lavanda dovoljno suha. Za pravilno sušenje potrebno je oko dva do tri tjedna. Pravilno je suha kada su cvjetovi i listovi oštri i počnu otpadati sa stabljika. Ako ih čuvate dok još nije suha, vlaga će uzrokovati razvoj plijesni koja će uništiti vaše cvijeće.

Lavandu treba spremiti na tamnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i dalje od izvora vrućine ili vlage. To znači da kuhinja ili dnevni boravak nisu dobra mjesta za spremanje lavande.

Sunčeva svjetlost će izblijedjeti njezine boje, a moguća vlaga će je ustajati. Dakle, čuvajte lavandu na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Ako nemate ostavu, tamni kut hodnika je dobro mjesto za pohranu lavande.

Play ponuda
Play ponuda