Kako biste spremili kestene za zimu, najprije skinite koru naranče i limuna, birajući organsko i netretirano voće, uz pomoć gulilice za krumpir. Pazite da ne uklonite i bijeli dio gorkog okusa.
Nakon toga pomiješajte kore, liker i alkohol u posudi i ostavite da sve zajedno odstoji par sati. Stavite sve na vatru i dodajte šećer, miješajući dok se ne otopi pa ugasite i ostavite sa strane.
Zatim u veliki lonac ulijte vodu, dodajte lovor i prstohvat krupne soli. Unutra dodajte kestene i zakuhajte, računajući deset minuta kuhanja od pojave mjehurića. Isključite i ostavite da se kesteni ohlade u vodi prije nego što ih ogulite.
Kestene rasporedite u sterilizirane staklenke i prelijte prethodno pripremljenim sirupom. Zatvorite novim čepom i stavite kestene u smočnicu najmanje 15 dana prije konzumiranja. Kesteni mogu stajati nekoliko mjeseci, tako da ih možete jesti i tijekom zime.
S obzirom na prisutnost alkohola i šećera, kesteni u alkoholu ne trebaju daljnju sterilizaciju. Međutim, ako želite, možete ih kuhati desetak minuta s poklopcem prekrivenim s dva prsta vode i zatim ih ostaviti da se uvijek ohlade u loncu prije nego što ih spremite u smočnicu za zimu.