Mnoge zanima kako spremiti gljive u zamrzivač, a postupak nije ni kompliciran, ali ni jednostavan.
Za početak, da biste znali kako spremiti gljive u zamrzivač, morate znati da se svježe gljive koje ste ubrali istog dana moraju i zajedno pospremiti, odnosno ne smijete više berba miješati zajedno. Razlog tome jest gubljenje određenih hranjivih svojstva.
Drugi korak u tome kako spremiti gljive u zamrzivač jest da ih očistite od onečišćenja. To najčešće znači da skinete/ogulite gornji sloj gljiva. Zatim ih narežite i stavite na pladanj. Prekrijte prozirnom folijom te stavite u zamrzivač na najnižu temperaturu do 10 sati. Potom slijedi treći korak u tome kako spremiti gljive u zamrzivač, odnosno izvadite gljive i stavite ih u plastične posude. Greška je stavljati gljive u plastične vrećice jer se time također gube njihova svojstva jer su previše stisnuta. Pospremljene gljive u plastičnim posudama smiju se čuvati najviše godinu dana.
Pojedini uzgajivači gljiva na pitanje kako spremiti gljive u zamrzivač, odgovorit će vam da ih blanširate. Nakon blanširanja, postupak je jednak već gore navedenom.