Riža je žitarica visoke energetske vrijednosti, lako se probavlja i u potpunosti se može iskoristiti. Siromašnija je proteinima, ali zato sadrži gotovo sve vitamine iz B kompleksa te također sadrži vitamin E. Sadrži mineralne tvari kao što su bakar, magnezij, fosfor i željezo. Riža dugog zrna, tijekom kuhanja, bolje zadržava svoj oblik i ne lijepi se. Riža okruglog zrna je mekša jer sadrži više škroba i lakše se lijepi, ovakva riža pogodna je za jela u kalupima i deserte.
Kada govorimo o tome kako skuhati rižu za rižoto važno je znati da je idealno koristiti okruglu bijelu rižu. Prvi korak kako skuhati rižu za rižoto je glaziranje riže. Glaziranje riže podrazumijeva prženje riže na ulju kako bi ona postala slatka.
Kako skuhati rižu za rižoto tako da se riža ne slijepi? Na jednu šalicu riže stavite dvije šalice vode. Rižu isperite i namačite u vodi (30 minuta). Odgovarajuću mjeru stavite kuhati na laganoj vatri desetak minuta tako dugo dok riža ne bude „al dente“. Rižu kuhajte bez poklopca kako bi višak vode mogao ispariti. Nakon što je riža kuhana „al dente“ maknite je s vatre, poklopite i ostavite desetak minuta da riža dodatno omekša.