Želite pripremiti večeru za ukućane i odlučili ste se da će te kuhati krumpir, no niste sigurni kako skuhati krumpir? Ne brinite, kroz par koraka će te postati pravi majstor za kuhanje krumpira.
Kako biste skuhali krumpir pripremite lonac u kojemu će te kuhati krumpir, preporučamo da bude malo viši, odnosno dublji, ovisno kako gledate. Krumpir prvo isperite temeljito vodom, te ga potom ogulite, guliti krumpir možete i običnim nožem ako nemate specijalizirani nož za guljenje povrća (samo pazite prste).
Za kuhanje krumpir nasjeckajte na otprilike jednake dijelove, ne morate ih mjeriti no bilo bi poželjno da svi krumpiri koji će se kuhati budu otprilike jednaki kako bi se svi ravnomjerno i jednako skuhali, ako ih ne bi nasjekli na jednake veličine, postoji šansa da bi se neki prekuhali dok bi neki još bili sirovi. U prijašnje pripremljeni lonac ubacite nasjeckani krumpir, te nalijte vode da prekrije sav krumpir, voda bi trebala biti otprilike 1 centimetar iznad krumpira.
Također dodajte dva prstohvata soli, no ne previše. Sada možete upaliti plin i staviti lonac s krumpirima na njega, vatra neka bude srednja i ostavite ih da se kuhaju otprilike dvadesetak minuta, vrijeme kuhanja može varirati ovisno o veličini narezanih krumpira, njihovoj vrsti i jačini vatre plina, tako da je moguće da će vrijeme kuhanja bili dulje ili kraće kada Vi osobno budete kuhali krumpire. Nakon dvadesetak minuta provjerite jesu li krumpiri kuhani, to će te provjeriti tako da će te uzeti vilicu (može i nož, nije bitno) te probati bosti krumpir, ako vilica lagano prolazi kroz krumpir, to znači da je vaš krumpir skuhan u potpunosti i da je spreman da se izvadi iz vode.
Kada ste zaključili da je vaš krumpir skuhan, isključite plin i krumpir izvadite u tanjur ili nekakvu posudu, ovisno o tome što ste si pripremili, vodu lagano možete izliti iz lonca tako da stavite poklopac na lonac, i ostavite mali otvor kroz koji krumpiri neće moći proći a voda hoće, i lagano okrenete lonac dok se sva voda ne izlije. I to bi bilo to, vaš krumpir je skuhan i spreman za jelo , dobar tek.
Ovako skuhan krumpir je sasvim spreman za jelo i bez daljnje pripreme ili obrade, no ako želite, možete izdrobiti krumpir koji ste izvadili iz vode dok je još vruć, ako se ohladi malo će se teže izdrobiti. Izdrobiti ga možete vilicom , žlicom, u suštini bilo čime. Kada ga izdrobite do kraja, dodate malo maslaca i mlijeka za dodatni okus i teksturu, te ga ponovno malo izdrobite i izmiješajte. Sada imate ukusni pire krumpir od kojeg će vaši ukućani oblizati prste.