Kestene je vrlo jednostavno skuhati no morate biti oprezni jer je ljuska kestena vrlo tvrda i skliska te će to otežati guljenje i rezanje. Prije kuhanja potrebno je oprati kestenje pod mlazom hladne vode.
Nakon što su kesteni isprani i osušeni kako ne bi bili skliski, postavite ih na stol tako da plosnata strana kestena bude dolje.
Uzmite kuhinjski nož i zarežite ljusku gornje strane kestena. Pazite da rez ne bude predubok jer ćete tako oštetiti plod. Rez će omogućiti da kesten bude bolje kuhan te će olakšati guljenje skuhanih kestena. Sada možemo kesten staviti kuhati.
Kako bi skuhali kestene moramo ih staviti u posudu i politi hladnom vodom, količina vode u posudi treba biti tako da prekrije sve kestene. Posudu stavimo na vatru i kuhamo 15 do 20 minuta. Skuhan kesten trebao bi biti tamno smeđe boje, a rez na ljusci koji smo napravili trebao bi se proširiti. Kada se to dogodi, kestenje možemo izvaditi iz posude gdje su se kuhali.
Kestene krenemo guliti dok su još topli. Guliti započnemo iz reza kojeg smo napravili prije nego smo počeli kuhati kestene. Kada cijeli plod izvadimo iz ljuske trebao bi biti zeleno-smeđe boje i spreman za konzumiranje. Sada kada znate kako skuhati kestene bacite se na posao i dobar tek!