Mrkva je povrće hladne sezone koja se uzgaja u proljeće. Izvrstan su izvor vitamina A i dodaje toplu boju obroku. Mrkva se može poslužiti sirova ili kuhana. Ovo popularno povrće ima prirodnu slatkoću, posebno domaća mrkva jer se šećer koji mrkvu čini slatkom počinje zamjenjivati vlaknima kako stari u trgovinama. Međutim, vrtlari često griješe i sade mrkvu preblizu te ona bude gusta. Stoga je potrebno poznavati kako sijati mrkvu da ne bude gusta.
Prvi korak načina kako sijati mrkvu da ne bude gusta je priprema mjesta za mrkvu. Pripremite mjesto obradom do dubine od 20 centimetara. Pobrinite se da nema kamenja, kamenja, pa čak ni gruda tla. Dopunite tlo kompostom. Zatim je potrebno sijati mrkvu.
Za ovaj način kako sijati mrkvu da ne bude gusta potrebno je mrkvu posijati 1 centimetar duboko. Razmak između mrkve treba biti 5 do 8 centimetara. Pokušajte rasporediti sjeme mrkve na ravnomjeran način kako sjemenke ne bi rasle preguste. Sjemenke su prilično sitne i vrlo ih je lako posijati pregusto. Održavajte tlo vlažnim čestim plitkim zalijevanjem. Mrkva ponekad sporo klija. Potrebno im je 14-21 dan da niknu, stoga nemojte paničariti ako vam se mrkva ne pojavi odmah.