Kako se radi pita od blitve bez sira?
Pita od blitve bez sira savršena je za vegane jer ne sadrži mliječne proizvode. Saznajte kako se priprema ova ukusna pita od blitve bez sira.
Potrebni sastojci su:
300 g svježeg lisnatog tijesta
500 g svježe blitve
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/4 šalice krušnih mrvica
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
Za početak pripreme pite od blitve bez sira zagrijte pećnicu na 200°C. U međuvremenu operite blitvu, odrežite stabljike i nasjeckajte je na manje komade. U posudi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pržite oko 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte nasjeckanu blitvu i pržite 5-10 minuta, dok ne omekša i pusti vodu. Maknite s vatre i procijedite vodu.
U posudu stavite krušne mrvice i prelijte ih sa 1 žlicom maslinovog ulja te dodajte sol, papar i muškatni oraščić. Dobro promiješajte. Uzmite lim za pečenje i prekrijte ga papirom za pečenje. Na lim stavite jedan list tijesta te dodajte mješavinu krušnih mrvica na sredinu. Na vrh krušnih mrvica stavite blitvu i prekrijte drugim listom tijesta.
Rubove tijesta dobro pritisnite kako bi se povezali. Na vrh tijesta stavite vrhnje za kuhanje i pomoću noža napravite nekoliko rupa. Pecite u pećnici oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Pita od blitve bez sira je gotova kada je tijesto zlatno smeđe boje. Poslužite toplu ili hladnu, ovisno o vašem ukusu. Uživajte u ukusnom i zdravom obroku!