Pita od blitve bez sira savršena je za vegane jer ne sadrži mliječne proizvode. Saznajte kako se priprema ova ukusna pita od blitve bez sira.
Potrebni sastojci su:
- 300 g svježeg lisnatog tijesta
- 500 g svježe blitve
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
Za početak pripreme pite od blitve bez sira zagrijte pećnicu na 200°C. U međuvremenu operite blitvu, odrežite stabljike i nasjeckajte je na manje komade. U posudi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pržite oko 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte nasjeckanu blitvu i pržite 5-10 minuta, dok ne omekša i pusti vodu. Maknite s vatre i procijedite vodu.
U posudu stavite krušne mrvice i prelijte ih sa 1 žlicom maslinovog ulja te dodajte sol, papar i muškatni oraščić. Dobro promiješajte. Uzmite lim za pečenje i prekrijte ga papirom za pečenje. Na lim stavite jedan list tijesta te dodajte mješavinu krušnih mrvica na sredinu. Na vrh krušnih mrvica stavite blitvu i prekrijte drugim listom tijesta.
Rubove tijesta dobro pritisnite kako bi se povezali. Na vrh tijesta stavite vrhnje za kuhanje i pomoću noža napravite nekoliko rupa. Pecite u pećnici oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Pita od blitve bez sira je gotova kada je tijesto zlatno smeđe boje. Poslužite toplu ili hladnu, ovisno o vašem ukusu. Uživajte u ukusnom i zdravom obroku!