Cikla je poznata po svojoj bogatoj boji i izrazitom okusu. Izvrstan je izvor vitamina, minerala i antioksidansa. Krumpiru kombinaciji s ciklom stvaraju kremast i zasitan pire. Ovaj pire od cikle i krumpira je jednostavan i zahtijeva samo nekoliko sastojaka. Cikla i krumpir se kuhaju dok ne omekšaju, zatim se zgnječe ili izmiksaju kako bi se dobila glatka konzistencija.
Sastojci potrebni za pripremu pirea od cikle i krumpira su:
- 2 cikle srednje veličine
- 2 velika krumpira
- 1 žlica maslaca
- 1/4 šalice mlijeka (ili po potrebi)
- sol
- papar
- svježe začinsko bilje (po želji, za ukras)
Upute za pripremu pirea od cikle i krumpira:
Ciklu i krumpir temeljito operite. Ogulite ih i nasjeckajte na sitne kockice za brže kuhanje.
Veći lonac napunite vodom i dodajte nasjeckanu ciklu i krumpir. Zakuhajte i kuhajte dok ne omekšaju. To bi trebalo trajati oko 15-20 minuta, ovisno o veličini kockica.
Nakon što je povrće kuhano, ocijedite ga i prebacite u veliku zdjelu za miješanje. Neka se ohlade nekoliko minuta.
Gnječilicom za krumpir ili vilicom zgnječite ciklu i krumpir dok ne dobijete glatki pire. Za finiju konzistenciju možete koristiti i blender, mikser ili procesor hrane.
U pire od cikle i krumpira dodajte maslac i dobro miješajte dok se ne rastopi i uklopi u smjesu.
Postupno dodajte mlijeko uz neprestano miješanje dok ne dobijete željenu kremastu konzistenciju. Količinu mlijeka prilagodite svojim željama. Pire začinite solju i paprom po ukusu. Dobro izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede po pireu.
Pire od cikle i krumpira poslužite tople kao prilog ili kao temelj za druga glavna jela.