Kulinarstvo / Što je mađarski perkelt i kako se radi perkelt?

Image
Foto: Pixabay

Perkelt je tradicionalni je mađarski gulaš s mesom bez kostiju, paprikom i malo povrća. Kako se radi perkelt?

25.12.2021.
10:58
Pixabay
VOYO logo

Što je perkelt i kako se radi perkelt? Perkelt je slična gulašu, ali se razlikuje od njega jer se za pripremu gulaša koristi meso sa kostima, a za perkelt meso bez kostiju. Postoje različite varijacije perkelta od regije do regije. U većini dijelova Mađarske perkelt se pravi se od govedine ili svinjetine. Riječ perkelt jednostavno znači pečen.

Za pripremu perkelta potrebno vam je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 5 kriški slanine
  • luk
  • paprika
  • češnjak u prahu
  • crni papar
  • žuta paprika
  • 2 kile svinjskih kotleta bez kostiju
  • goveđa juha
  • konzerva rajčice
  • kiselo vrhnje
  • široki rezanci

Kako se radi perkelt:

Stavite slaninu pržiti na tavu dok ne porumeni, oko 10 minuta. Dodajte luk u slaninu i kuhajte zajedno dok luk ne postane proziran. Maknite tavu s vatre i umiješajte papriku, češnjak u prahu i papar u smjesu od slanine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paraleno pržite svinjske kotlete dok ne porumene s obje strane. Izvadite svinjske kotlete te narežite na kockice.

Zagrijte malu količinu slanine te u vruću smjesu umiješajte papriku. Ocijedite na tanjuru obloženom papirnatim ručnicima. Kuhanu papriku umiješajte u smjesu od slanine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasebno kuhajte rajčicu iz konzerve i goveđu juhu. Pustite da prokuha i smanjite vatru. Kuhajte dok se gulaš ne počne zgušnjavati uz povremeno miješanje oko 90 minuta. Netom prije posluživanja u varivo umiješajte kiselo vrhnje.

Na kraju u slanoj vodi skuhajte široke rezance. Poslužite perkelt zajedno sa širokim rezancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo