Što je perkelt i kako se radi perkelt? Perkelt je slična gulašu, ali se razlikuje od njega jer se za pripremu gulaša koristi meso sa kostima, a za perkelt meso bez kostiju. Postoje različite varijacije perkelta od regije do regije. U većini dijelova Mađarske perkelt se pravi se od govedine ili svinjetine. Riječ perkelt jednostavno znači pečen.
Za pripremu perkelta potrebno vam je:
- 5 kriški slanine
- luk
- paprika
- češnjak u prahu
- crni papar
- žuta paprika
- 2 kile svinjskih kotleta bez kostiju
- goveđa juha
- konzerva rajčice
- kiselo vrhnje
- široki rezanci
Kako se radi perkelt:
Stavite slaninu pržiti na tavu dok ne porumeni, oko 10 minuta. Dodajte luk u slaninu i kuhajte zajedno dok luk ne postane proziran. Maknite tavu s vatre i umiješajte papriku, češnjak u prahu i papar u smjesu od slanine.
Paraleno pržite svinjske kotlete dok ne porumene s obje strane. Izvadite svinjske kotlete te narežite na kockice.
Zagrijte malu količinu slanine te u vruću smjesu umiješajte papriku. Ocijedite na tanjuru obloženom papirnatim ručnicima. Kuhanu papriku umiješajte u smjesu od slanine.
Zasebno kuhajte rajčicu iz konzerve i goveđu juhu. Pustite da prokuha i smanjite vatru. Kuhajte dok se gulaš ne počne zgušnjavati uz povremeno miješanje oko 90 minuta. Netom prije posluživanja u varivo umiješajte kiselo vrhnje.
Na kraju u slanoj vodi skuhajte široke rezance. Poslužite perkelt zajedno sa širokim rezancima.