Kulinarstvo /

Što je mađarski perkelt i kako se radi perkelt?

Image
Foto: Pixabay

Perkelt je tradicionalni je mađarski gulaš s mesom bez kostiju, paprikom i malo povrća. Kako se radi perkelt?

25.12.2021.
10:58
Pixabay
VOYO logo

Što je perkelt i kako se radi perkelt? Perkelt je slična gulašu, ali se razlikuje od njega jer se za pripremu gulaša koristi meso sa kostima, a za perkelt meso bez kostiju. Postoje različite varijacije perkelta od regije do regije. U većini dijelova Mađarske perkelt se pravi se od govedine ili svinjetine. Riječ perkelt jednostavno znači pečen.

Za pripremu perkelta potrebno vam je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 5 kriški slanine
  • luk
  • paprika
  • češnjak u prahu
  • crni papar
  • žuta paprika
  • 2 kile svinjskih kotleta bez kostiju
  • goveđa juha
  • konzerva rajčice
  • kiselo vrhnje
  • široki rezanci

Kako se radi perkelt:

Stavite slaninu pržiti na tavu dok ne porumeni, oko 10 minuta. Dodajte luk u slaninu i kuhajte zajedno dok luk ne postane proziran. Maknite tavu s vatre i umiješajte papriku, češnjak u prahu i papar u smjesu od slanine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paraleno pržite svinjske kotlete dok ne porumene s obje strane. Izvadite svinjske kotlete te narežite na kockice.

Zagrijte malu količinu slanine te u vruću smjesu umiješajte papriku. Ocijedite na tanjuru obloženom papirnatim ručnicima. Kuhanu papriku umiješajte u smjesu od slanine.

Zasebno kuhajte rajčicu iz konzerve i goveđu juhu. Pustite da prokuha i smanjite vatru. Kuhajte dok se gulaš ne počne zgušnjavati uz povremeno miješanje oko 90 minuta. Netom prije posluživanja u varivo umiješajte kiselo vrhnje.

Na kraju u slanoj vodi skuhajte široke rezance. Poslužite perkelt zajedno sa širokim rezancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo