Aromatizirani pire krumpir podrijetlom je iz Španjolske gdje je to tradicionalno jelo. Priprema se kao klasični pire krumpir, no tajna su začini. Za aromatizirani pire krumpir trebate:
- 1 kg krumpira
- Sol
- Voda
- 100 grama maslaca
- 150 ml mlijeka
- Svježi vlasac
- Ružmarin
- Slatku začinsku papriku
Aromatizirani pire krumpir priprema se na sljedeći način:
Krumpir ogulite, narežite na male kockice te stavite kuhati u posoljenu vodu u koju ste također dodali ružmarin. Kada zavri, kuhajte još 20 minuta. U zdjelu stavite maslac, mlijeko, svježi vlasac, sol, papriku te sve dobro pomiješajte i ostavite da se maslac rastopi. Zatim prelijte preko krumpira i izmiksajte. Ako niste ljubitelj miksanog pirea, možete ga izgnječiti, no mi predlažemo mikser zbog kremoznosti. Za kraj, prije posluživanja, dodajte mu još ružmarina i vlasca.
Ovako pripremljeni aromatizirani pire krumpir slaže se sa svime, što god ponudite, bilo meso ili riba.