Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Svijet likera /

Kako se rade domaći likeri sa rakijom?

S obzirom na to da su zdravice ustaljen običaj našeg podneblja, odabir pravog aperitiva za atmosferu je vrlo važan. Doznajte koji su to najbolji domaći likeri sa rakijom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Domaći likeri sa rakijom jednostavni su za pripremiti, a njihova posebna vrijednost i ono što ih odlikuje leži u činjenici da su domaći. Kombinacije za domaći liker sa rakijom su stvarno brojne, a višnjevača, rogačuša i orahovac su samo neki od brojnih. Domaći likeri sa rakijom su izvrstan način da unesete dodatnu dimenziju okusa i uživate u bogatim kombinacijama voća, začina i alkohola. Izrada takvih likera kod kuće omogućuje vam da prilagodite okus i slatkoću prema vlastitim preferencijama.

Krenimo s orasima. Za pripremu litre orahovca potrebno je 10-12 zelenih oraha koje treba prepoloviti ili nekoliko puta udariti čekićem. Takve na pola razbijene orahe zatim je potrebno ubaciti u staklenku s 200-300 grama kristalnog šećera i preliti rakijom po izboru. Orahovac prije konzumacije mora odstajati na Suncu barem tri od pet tjedana.

Za pripremu travarice odaberite trave po svom guštu i stavite ih da se natapaju u rakiji. Pritom pripazite s količinom gorkih trava kako ne bi prevladale i zagorčale vam piće. Kako biste se okvirno znali orijentirati s količinama, ovo je jedan prijedlog: na litru rakije uzmite po dvije do tri grančice stolisnika i koromača, dvije grančice metvice i po grančicu kadulje i ružmarina. Nakon mjesec dana procijedite i ulijte u novu, po mogućnosti ukrasnu, sterilnu bocu.

Kako biste uspješno pripremili liker od limuna, na litru rakije uzmite deset domaćih limuna. Ogulite im koru i prelijte rakijom. Nakon dva tjedna procijedite pa skuhajte sirup od pola kilograma šećera i decilitra vode te ga dodajte rakiji zajedno sa sokom od dva-tri limuna. Liker od limuna pustite da odstoji nekoliko tjedana prije nego ga počnete konzumirati kako bi se okusi i arome ujednačile.

Za pripremu sjajne rogačuše (likera od rogača), na litru rakije lozovače potrebno je uzeti otprilike devet zrelih rogača, razlomiti ih na manje dijelove i sve to zajedno sa šećerom (čija se količina određuje prema ukusu, no preporuča se staviti 300 g kristalnog šećera) ubaci u staklenku. Nakon što odstoji oko dva mjeseca, liker je gotov te ga je samo potrebno procijediti.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike