Domaći likeri sa rakijom jednostavni su za pripremiti, a njihova posebna vrijednost i ono što ih odlikuje leži u činjenici da su domaći. Kombinacije za domaći liker sa rakijom su stvarno brojne, a višnjevača, rogačuša i orahovac su samo neki od brojnih. Domaći likeri sa rakijom su izvrstan način da unesete dodatnu dimenziju okusa i uživate u bogatim kombinacijama voća, začina i alkohola. Izrada takvih likera kod kuće omogućuje vam da prilagodite okus i slatkoću prema vlastitim preferencijama.
Krenimo s orasima. Za pripremu litre orahovca potrebno je 10-12 zelenih oraha koje treba prepoloviti ili nekoliko puta udariti čekićem. Takve na pola razbijene orahe zatim je potrebno ubaciti u staklenku s 200-300 grama kristalnog šećera i preliti rakijom po izboru. Orahovac prije konzumacije mora odstajati na Suncu barem tri od pet tjedana.
Za pripremu travarice odaberite trave po svom guštu i stavite ih da se natapaju u rakiji. Pritom pripazite s količinom gorkih trava kako ne bi prevladale i zagorčale vam piće. Kako biste se okvirno znali orijentirati s količinama, ovo je jedan prijedlog: na litru rakije uzmite po dvije do tri grančice stolisnika i koromača, dvije grančice metvice i po grančicu kadulje i ružmarina. Nakon mjesec dana procijedite i ulijte u novu, po mogućnosti ukrasnu, sterilnu bocu.
Kako biste uspješno pripremili liker od limuna, na litru rakije uzmite deset domaćih limuna. Ogulite im koru i prelijte rakijom. Nakon dva tjedna procijedite pa skuhajte sirup od pola kilograma šećera i decilitra vode te ga dodajte rakiji zajedno sa sokom od dva-tri limuna. Liker od limuna pustite da odstoji nekoliko tjedana prije nego ga počnete konzumirati kako bi se okusi i arome ujednačile.
Za pripremu sjajne rogačuše (likera od rogača), na litru rakije lozovače potrebno je uzeti otprilike devet zrelih rogača, razlomiti ih na manje dijelove i sve to zajedno sa šećerom (čija se količina određuje prema ukusu, no preporuča se staviti 300 g kristalnog šećera) ubaci u staklenku. Nakon što odstoji oko dva mjeseca, liker je gotov te ga je samo potrebno procijediti.