Sjemenke lana su male, tvrde sjemenke, zlatne ili smeđe boje i bogate su vlaknima. Sadržaj topivih vlakana u lanenim sjemenkama prvenstveno se nalazi na vanjskoj ovojnici sjemenki. Kuhanjem sjemenki vlakna, one se omekšavaju i otpuštaju u tekućinu koja odstajanjem postaje žele.
Skuhajte cijele sjemenke lana u maloj količini vode kako biste dobili laneni gel. Koristite omjer cijelih sjemenki i vode u omjeru 1 prema 3. Dodajte sjemenke u vodu i pustite da zavrije.
Kuhajte dok sjemenke ne omekšaju, što je otprilike 10 minuta. Procijedite tekućinu u posudu zaštićenu od topline, uklonite sjemenke lana i ostavite ih za drugu upotrebu ili ih bacite.
Ohladite tekućinu na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku prije upotrebe gela od lanenih sjemenki u receptu.
Kuhane sjemenke lana još uvijek sadrže zdrave omega-3 masne kiseline i druge hranjive tvari, pa se savjetuje da ih konzumirate umjesto da ih bacate nakon kuhanja.
Sjemenke pospite po muffinima ili kruhu prije pečenja. Toplina od kuhanja isušuje sjemenke pa će one proizvesti hrskavost poput orašastih plodova.
Sjemenke se mogu dodati izravno u juhe ili smoothieje. Cijele sjemenke lana otporne su i mogu dugo trajati sve dok se drže u hermetički zatvorenoj posudi.
Ovako pohranjene, cijele sjemenke ostaju svježe do godinu dana. Laneni gel, nakon što se ohladi, može se čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do mjesec dana ili se može zamrzavati na više od godinu dana.