Srednje pečeni biftek specijalitet koji morate pripremati na pravilan način. Postoje točno određena pravila kako i koliko peći srednje pečeni biftek. Uz ovaj recept za srednje pečeni biftek budite sigurni da će uvijek ispasti sočan.
Sastojci za srednje pečeni biftek:
- 2 bifteka
- 2 srednja luka
- 2 mrkve
- 2 štapića celera
- 1 lukovica češnjaka
- miješano svježe začinsko bilje - timijan, ružmarin, lovor, kadulja
- maslinovo ulje
Zagrijte pećnicu na 240°C. Operite i grubo nasjeckajte povrće. Stavite sve povrće, češnjak i začinsko bilje u sredinu velikog pleha za pečenje i pokapajte uljem.
Pokapajte biftek uljem i dobro začinite morskom soli i crnim paprom, pa natrljajte cijelo meso. Stavite biftek na povrće.
Stavite pleh u pećnicu, a zatim odmah smanjite temperaturu na 200°C i pecite 1 sat za srednje pečeni biftek. Ako više volite slabije pečeno, izvadite ga 5 do 10 minuta ranije. Za jače pečeno, ostavite ga još 10 do 15 minuta.
Ako pečete krumpire i povrće, ovo je vrijeme da se pozabavite njima - stavite ih u pećnicu na zadnjih 45 minuta pečenja.
Na pola pečenja prelijte biftek i ako povrće izgleda suho, dodajte malo vode u pladanj da ne izgori.
Kad je biftek srednje pečen, izvadite ga da odmara 15-ak minuta. Pokrijte ga slojem limene folije i kuhinjskom krpom i ostavite sa strane.