Kako se pravi kupinovo vino?
Kupinovo vino
Sastojci za pripremu kupinovog vina:
2 kg kupina ili 2 litre soka od kupina
1 kg šećera
čajna žličica kvasca
1/2 žličice kiseline
crveni vinski kvasac
kalijev sorbat
3,5 l vode
Kako se pravi kupinovo vino:
Dezinficirajte svu opremu.
U posudi za fermentaciju zdrobite kupine i šećer.
Zakuhajte 1 litru vode i prelijte kupinama i šećerom. Promiješajte da se šećer otopi.
Ostavite smjesu da se ohladi na oko 20 stupnjeva i dodajte preostale sastojke, dodajući dovoljno vode da napuni vaš fermentor od 3,5 litara.
Začepite fermentor cjevčicom za ispuhivanje.
Miješajte smjesu svaki dan tijekom 5-7 dana dok se ne završi najsnažnija fermentacija.
Nakon otprilike tjedan dana, ulijte vino od kupina u stakleni spremnik i zatvorite ga vodenim zatvaračem. Ostavite smjesu da fermentira oko 3 mjeseca.
Ostavite kupinovo vino da odleži u bocama prije korištenja.