Puno puta ste kuhali rižu, ali niste zadovoljni rezultatom i ne znate u čemu griješite kod kuhanja riže. Kako se pravilno kuha riža? Koliko se riža treba kuhati?
Vrijeme kuhanja riže ovisno o vrsti riže koju kuhate, a najbolje je pogledati upute na pakiranju i provjeriti koje je optimalno vrijeme kuhanje riže.
Postoji riža dugog, srednjeg i kratkog zrna. Riža dugog zrna najčešće se koristi za pripremu salata, dok je riža kratkog zrna najbolja za pripremu rižota.
Riža je namirnica koja ne sadrži gluten.
Sastojci za kuhanje riže:
- 400 g riže dugog zrna
- 700 ml vode ili pilećeg temeljca
- žličica soli
- svježe mljeveni crni papar
Kako se kuha riža:
Stavite rižu u srednji lonac s poklopcem. Umiješajte vodu ili temeljac, posolite i popaprite. Zagladite rižu da dobijete ravnu površinu, pokrijte i zagrijavajte na laganoj do srednje laganoj vatri. Kuhajte rižu oko 15 do 20 minuta.
Riža je kuhana i možete je poslužiti kao prilog uz glavno jelo ili uz umak prema želji.