Kvinoja /

Kako i koliko dugo se kuha kvinoja?

Image
Foto: Pixabay

Kako se kuha kvinoja? Ako niste sigurni kako se kuha kvinoja donosimo vam odgovor na to pitanje.

31.10.2021.
13:10
Pixabay
VOYO logo

Što je kvinoja? Uzgajana u Andima više od 5000 godina, kvinoja naziva se "majčino zrno" i "zlato Inka". Tehnički, to nije zrno, već sjeme, iako se koristi gotovo na isti način kao i ostale cjelovite žitarice. Popularnost kvinoje neprestano je rasla s godinama, jer su ljudi otkrili njezin ugodan orašast okus i kvalitete super hrane. Kao potpuni izvor bjelančevina s visokim udjelom željeza, magnezija i vlakana, kvinoja nije samo jedna od naših najzdravijih namirnica u smočnici, već i ona koja se nevjerojatno lako i brzo kuha.

Kako se kuha kvinoja?

Sada ste se isprali i spremni za kuhanje kvinoje, vrijeme je za kuhanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za većinu metoda kuhanja potrebna su vam dva dijela tekućine u jedan dio kvinoje. To znači da ako kuhate 1 šalicu kvinoje, trebat će vam 2 šalice tekućine. Tekućina može biti voda, ali probajte juhu/temeljac za još više okusa. Iako to nije potrebno, u tekućinu možete dodati i prstohvat soli za začinjanje. Volimo koristiti naš povrtni temeljac za kuhanje kvinoje.

Za još više okusa, pokušajte kvinoju prepeći minutu ili dvije na suhoj tavi prije kuhanja. To pojačava okus oraha. U lonac možete dodati i malo masti poput maslaca ili maslinovog ulja, a dodavanje nekoliko svježih začina u lonac uvijek je izvrsna ideja. Posebno volim dodati malo maslaca i jedan lovorov list. Kada odlučujete koliko ćete kuhati, imajte na umu da će 1 šalica kvinoje dati oko 3 šalice kuhane kvinoje. Upravo ste saznali kako se kuha kvinoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo