Kvasac je jednostanični organizam kojem je za preživljavanje potrebna topla, vlažna okolina. Koristi se u kuhinjama diljem svijeta kao sredstvo za dizanje dizanja tijesta pretvaranjem šećera u ugljični dioksid i etanol. No, može li se koristiti prašak za pecivo umjesto kvasca?
Omjer zamjene kvasca s praškom za pecivo u receptu je 1:1, što znatno olakšava zamjenu ako imate prašak za pecivo pri ruci. Jednostavno izmjerite količinu praška za pecivo onoliko koliko kvasca zahtijeva recept. Zamjena kvasca za prašak za pecivo je najbolja kada se koristi za kruh, tijesto za pizzu ili muffine.
Ako se u receptu koristi previše praška za pecivo na bazi aluminijevog fosfata, sa svakim ćete zalogajem osjetiti nešto pomalo gorko. Budite svjesni toga dok dodajete prašak za pecivo. Kako biste smanjili šanse da promijenite okus svog recepta, dodajte mali prstohvat sode bikarbone.